DCT Trading'in YAKA IKE, BLUEFARM IKE ve PULSE adında bağlı ortaklıkları bulunmaktadır.
YAKA IKE
YAKA öncelikli olarak tesisin kurulu olduğu Batı Trakya bölgesindeki kiraz üreticilerinden ve Yunanistan’ın diğer farklı bölgelerindeki üretici ve kooperatiflerden kiraz satın almaktadır. Tesisindeki teknolojik optik kalibratör sayesinde satın alınan kirazları hem kalite hem de boyut olarak en verimli şekilde kategorize edebilmektedir. Bu sayede ürünler çeşitli paketleme, ürün kalitesi ve hizmet yöntemleriyle Avrupa’daki süpermarket zincirlerine doğrudan satılmaktadır. YAKA, Avrupa Birliği sınırları içerisindeki konumu ve Yunanistan’da sahip olduğu tedarikçi ağı sayesinde, Avrupa Birliği sınırları içerisinde ticaret gerçekleştirme ve yeni pazarlara yayılabilme imkanına sahiptir.
YAKA’nın faaliyete geçtiği ilk günlerde bina, gıda güvenliği, kalite yönetim sistemi, operasyon ve paketleme sürecine yönelik uluslararası standartlara göre çeşitli denetimler gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen denetimlerin ardından YAKA, kiraz sektöründe Yunanistan’da BRC’de en yüksek AA+, IFS’de ise %100 notunu almıştır.
YAKA’nın 2017 yılından itibaren GLOBAL GAP sertifikalı 300’ün üzerinde yetiştiricisi bulunmaktadır. Gerekli sertifikalar (BRC, IFS, EN ISO 22000, GRASP ve GLOBAL GAP) temin edilerek kiraz üretim ve ticareti faaliyetlerine başlamıştır.
YAKA, frigo tır ve hava kargo yöntemleri ile Avrupa, Asya ve Balkan ülkelerine ihracat yapmakta ve Avrupa ve Asya’nın tanınmış market zincirlerine tedarik sağlamaktadır.
YAKA üreticilerine GLOBALGAP sertifikasını sağlamakla birlikte, tarımsal bakım programlarının takibi ve kontrolü gibi bütün yıl boyunca danışmanlık hizmeti de sunmaktadır ve aynı zamanda iyi ve kontrollü tarım uygulamaları çerçevesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Danışmanlık hizmetleri kapsamında 12 civarında personel istihdam etmektedir. Mayıs ve Temmuz ayları arasındaki dönemde gerçekleşen kiraz sezonunda ise 100 civarında ilave çalışan istihdam edilmektedir. Çalışanların %95’i Batı Trakya Türkleri ve toplam çalışanların da %85’ini kadınlar oluşturmaktadır.
Yaka bölgesi, Yunanistan’ın Gümülcine şehrinin kuzeybatısında, Rodop Dağları’nın eteklerinde, kiraz yetiştiriciliği konusunda 100 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. Rodop Dağları, konumu itibarıyla, meyve bahçelerini soğuk kış esintisinden korumakta ve yaz aylarında gündüzlerin sıcak, gecelerin serin olmasını sağlamakta ve Mayıs ayı başında en erken hasadın yapılması konusunda YAKA’ya rekabet avantajı sağlamaktadır.
YAKA, kiraz çiçekli bölgenin merkezindeki stratejik konumundan dolayı adını Yaka bölgesinden almaktadır. Çevredeki hava koşulları ve akıllıca seçilmiş çeşitlerin birleşimi, oldukça sert, tatlı ve narin kirazlarla sonuçlanmaktadır. Yaka bölgesinde yetişen kiraz çeşitleri arasında Burlat, Early Lory, Early Bigi, Samba, Sabrina, Lapins, Skeena, Z900, Ferrovia, Regina, Kordia bulunmaktadır.
BLUEFARM IKE
BLUEFARM 2021 yılında kurulmuş olup satın alınan ve uzun süreli kiralanan toplamda 200 dönüm arazi üzerinde yaban mersini üretimi gerçekleştirmektedir. 2023 yılında ise, yurt dışında yaban mersini üretimi konusunda uzmanlarla iş birliği çerçevesinde, yeni bakım programı geliştirilmiş, uygulanmış ve ilk hasat elde edilmiştir. Yaklaşık 6.000 civarındaki ilk ekilen ve 3 yaşında olan, sonrasında da 12.000 civarında ekilen ve 2 yaşında olan fidanlardan elde edilen hasat miktarı 3 ton civarındadır. Bu miktarın bir sonraki yılda en az 10 tona ulaşması hedeflenmekte ve verimin ekimden sonraki 6. yıla ve fidan başı 4-5 kg verime gelene kadar her yıl artması öngörülmektedir.
BLUEFARM’ın güncel durum itibarıyla ana faaliyeti yaban mersini üretimi olmakla birlikte, buna tamamlayıcı olarak kiraz üretimi de gerçekleştirmektedir. YAKA uzmanlarının danışmanlığı çerçevesinde kurulan üretim bahçelerinde Mart ve Kasım ayları arasındaki döneminde bakım çalışmaları yapılmakta ve Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde de hasat gerçekleştirilmektedir. Hasat sezonunda bölgede yaşayan çalıştırdığı personel sayısı 100 civarında olup, çalışanların %80’i kadınlardır.
BLUEFARM’da toplamda 18.000 civarında ekili yaban mersini fidanı ve 2.200 civarında kiraz ağacı bulunmaktadır. 2024-2025 kış dönemi içerisinde 25.000 yaban mersini fidanı ekimi gerçekleştirilmiştir. Yapılan son ekimle birlikte yaklaşık 45.000’e ulaşan fidan sayısı ile birlikte, fidanların tam verime eriştiği 6. yılını doldurduğunda yıllık ortalama 180 ton yaban mersini üretim kapasitesine ulaşılacağı öngörülmektedir.
BLUEFARM’ın ilk hasadını yapmasının ardından, üründeki verimliliği fark eden bölgedeki yetiştiriciler de mevcut üretimlerini yaban mersinine kaydırmaya başlamıştır. BLUEFARM ve YAKA mühendisleri bu üreticilere de danışmanlık desteği sağlamaktadır.
PULSE
Pulse, finansal teknolojiler alanında yenilikçi çözümler sunarak iş dünyasında fark yaratmayı amaçlayan bir teknoloji şirketidir. İzmir merkezli olarak faaliyet gösteren Pulse, finansal kararları optimize eden, iş süreçlerini iyileştiren ve kullanıcılarına stratejik avantajlar sağlayan ileri teknoloji ürünler geliştirmektedir.